Hier vindt u twee naar het Nederlands vertaalde metafysische filmbesprekingen uit The Movie Watcher's Guide to Enlightenment: onze online database van meer dan 400 metafysische filmbesprekingen van de beste spirituele films voor Ontwaken.


Revolver Revolver, Movie Watcher's Guide to Enlightenment

Jake Green, een gokker, komt vrij uit de gevangenis na zeven jaar eenzame opsluiting, terwijl eigenlijk zijn baas had moeten zitten. Zijn tijd achter de tralies heeft hem tot inkeer gebracht en nu hij buiten is, begrijpt hij hoe het spelletje gespeeld en gewonnen wordt. Hij heeft echter nog één les, de laatste, wanneer hij naar Las Vegas gaat om wraak te nemen op degene die hij ziet als zijn vijand: de corrupte casinobaas Macha. Jake Green gelooft nog altijd dat de wereld om geld draait en dat geldbezit en macht gelijk staan aan winnen.

De Geest bereikt de denkgeest waar die denkt te zijn. Dit is een verlossingsverhaal dat zich afspeelt in de wereld van gangsters. Het ruwe spel van intermenselijke relaties laat zich duidelijk zien. De onderliggende motivatie voor alles wat we doen is het ophouden van een façade, een zelfconcept. Dat is ook de reden waarom we blijven hangen in slechte relaties of vreselijke banen. We blijven erin hangen voor ‘dat schouderklopje’ dat ons vertelt dat we een goed mens zijn, een goede gangster, een goede vader. Met andere woorden: we verlangen ernaar om gelijk te hebben over wie we denken te zijn. “De grootste oplichterij die hij [het ego] ooit begaan heeft is jou doen geloven dat jij hem bent”, en dat z’n gedachten en gevoelens van jou zijn.

De machtige metgezellen die ons komen helpen herkennen we niet altijd meteen; Avi en Zach laten Jake Green zien dat hij nog steeds gevangen zit en dat het zijn denkgeest is die bevrijd moet worden van het spel. In de praktische toepassing van de principes die hij heeft geleerd, leiden zij hem door een serie opdrachten die ontworpen zijn om het ego (Mr. Gold) volledig in zijn bewustzijn te brengen. Jake Green moet alles geven wat hij heeft. En in een zeer wonderbaarlijke scène in een lift herkent hij dat de stem van angst niet zijn Ware Identiteit is. In de staat van Vergeving – volledig bevrijd – is hij onkwetsbaar geworden.


Searching for Sugar Man Searching for Sugarman, Movie Watcher's Guide to Enlightenment

Minderwaardigheid, Het draaiboek is geschreven, Wonderen, Genezing, Hoger Doel

De Christus zal nooit herkend worden in de wereld. Wereldse erkenning is irrelevant voor de tegenwoordigheid van de Christus. De boodschap van de Geest komt binnen via de kanalen die openstaan, en de boodschappen zijn eenvoudigweg voor hen die ze willen horen. De wereld heeft geen ander doel dan de genezing van Gods Zoon, en elk wonder dat is gegeven, wordt ontvangen, ongeacht of de ‘buitenwereld’ dit onmiddellijk schijnt te reflecteren of niet.

Rodriquez was een nederige dichter en musicus wiens liederen in de jaren zeventig de harten en denkgeesten raakten van diegenen die hunkerden naar een ervaring voorbij de status quo (namelijk apartheid en onderdrukking door de regering). Zonder dat hij het wist inspireerde hij duizenden – zo niet miljoenen – mensen om zich te openen naar het idee dat er een andere manier is.

Hypothetisch denken is irrelevant en hypothetische vragen hebben geen antwoord. Het draaiboek is geschreven; het speelt zich af zoals het zich afspeelt. Door onze persoonlijke interpretaties en investeringen in wereldse uitkomsten kunnen sommige aspecten van het draaiboek een succesverhaal of een tragedie lijken. Voor de Christus is het allemaal hetzelfde. Dat wat nooit was kan de Werkelijkheid niet aantasten. De Werkelijkheid staat boven het draaiboek.

 

Circle of Support Join Now Banner